Tłuszcze

Zdrowe tłuszcze, których nie warto unikać

Posted by on Kwi 28, 2016 in Tłuszcze | 0 comments

Zdrowe tłuszcze, których nie warto unikać

Co raz większa liczba ekspertów stwierdza, że tłuszcze są bardzo dobrym paliwem dla naszego organizmu. Już od bardzo dawno wszyscy tak chętni decydowali się aby do swojej diety dołączać smalec, łój a także masło. Jako pierwszy zdrowy tłuszcz należy wymienić olej kokosowy, który jest bardzo dobrym tłuszczem do smażenia a także pieczenia. W około 90% olej kokosowy to na pewno tłuszcze nasycone. To na pewno bardzo duży zastrzyk dla ludzkiego organizmu. Dlaczego on jest tak cenny? Przede wszystkim to bogate źródło tłuszczów nasyconych a chodzi tutaj głównie o trójglicerydy średnio łańcuchowe. Warto także wspomnieć o tym, że to właśnie olej kokosowy składa się również z kwasu laurowego a ono odpowiada za działanie antybakteryjne i antywirusowe. Największe korzyści można zyskać poprzez używanie oleju kokosowego nieprzetworzonego, który ma bardzo mocną kokosową woń. Jeśli ktoś bliżej podejrzy tradycję hinduską to tak naprawdę może odnaleźć bogate i zdrowe źródło tłuszczy występujące w maśle klarowanym. To właśnie w procesie masło pozbawia się jakiekolwiek mlecznego białka, laktozy a także innych osadów. Z pewnością masło posiada najniższą temperaturę dymienia w odniesieniu do wszystkich innych tłuszczów, które wcześniej zostały opisane. Do jakiego smażenia on pasuję idealnie? Przede wszystkim do wysokich temperatur. To z pewnością bardzo dobry dodatek do ryb bądź mięs pieczonych w piekarniku. Na pewno najlepsze i najzdrowsze masło to takie, które jest na surowo. W jednej łyżce bez większych problemów można odnaleźć około 7,2 nasyconych kwasów tłuszczowych. Smalec to produkt, który tak chętnie wykorzystywany jest przez francuskich kucharzy. Najlepszy rodzaj został tworzony z tłuszczu, który się gromadzi wokół nerek a także część lędźwiowych świń. W przypadku pieczenia to najlepsze rozwiązanie ponieważ może dodawać wypiekom bardzo dobry smak a także niesamowitą konsystencję. W kuchni to właśnie smalec ma bardzo duże zastosowanie. W tym przypadku idealnie nadaję się do podsmażania warzyw. W porównaniu do oliwy z oliwek smażone rzeczy w smalcu nie są w żadnym stopniu ani tłuste ani jakkolwiek tłuste. Nie każdy o tym wie ale to właśnie tłuszcz z kaczki idealnie pasuję do frytek z prawdziwego zdarzenia. W jednej łyżeczce takiego tłuszczu można odnaleźć około 6g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. We wcześniejszych latach to właśnie w Europie był on stosowany do smażenia frytek. To wszystko było tak popularne kiedy to zostało wprowadzone rzekomo pełnowartościowe ale sztuczne oleje...

Czytaj

Składniki odżywcze w diecie sportowca

Posted by on Lut 28, 2016 in Tłuszcze, Węglowodany | 0 comments

Składniki odżywcze w diecie sportowca

Zawsze dieta sportowca musi być dobrze ułożona, odpowiednio skomponowana. Tylko dzięki temu uda się faktycznie dobrze ją zbilansować i zapewnić sobie wiele możliwości do osiągania sukcesów w sporcie. Tutaj na pewno te możliwości są zróżnicowane. Trzeba więc dobrze tą dietę wybrać i zadać o to, by była ona faktycznie jak najlepiej skomponowana. Dieta, która spełnia zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Na pewno nie można tutaj zrezygnować z żadnego ważnego składnika diety. Muszą być w odpowiednich proporcjach białka, tłuszcze, węglowodany, cukry itd. Trzeba więc wiedzieć, jakie jest zapotrzebowanie organizmu. Inaczej można doprowadzić do tego, że organizm się osłabi i będzie faktycznie poważny problem z osiąganiem sukcesów. Szczególnie ważne jest białko. To ono buduje masę mięśniową, daje też siłę i wytrzymałość mięśniom, jak i umożliwia ich regenerację. Dlatego jest ono takie ważne i jest na nie zapotrzebowanie. Tutaj więc trzeba na pewno wiedzieć, w jaki sposób można tą dietę odpowiednio zbilansować, by to biało faktycznie było w tej diecie obecne w odpowiednich proporcjach. Tutaj na pewno takie składniki są bardzo ważne i trzeba wiedzieć, ile powinno być ich w diecie. Na powinno to zapotrzebowanie może być różne na różnych poziomach. Na pewno trzeba też pamiętać o tym, ze najlepiej przyswaja się jednak białko odzwierzęce. To właśnie z białkiem mają największy problem wegetarianie a szczególnie weganie. Tutaj dla nich jedynie alternatywą jest jedzenie roślin strączkowych. Koniecznie więc decydując się na taką dietę trzeba wiedzieć, czy faktycznie uda się nam sprostać temu zapotrzebowaniu na białko, czy faktycznie może być ono w tej diecie obecne i w jakich ilościach. Jakie jest zapotrzebowanie na białko, ile go powinno być, jakie są możliwości zapewnienia sobie takich ilości białka, jakie są potrzebne. Tutaj na pewno więc nie będzie łatwe sprostanie temu zadaniu, gdyż generalnie białko jest dość słabo przyswajane, z innych składników pokarmowych niż mięso, nabiał czy też rośliny strączkowe. Tutaj nie ma raczej innych alternatyw. Alternatywą mogą być co najwyżej odżywki sportowe, ale też tutaj najlepiej by było, gdyby były one zrobione z białka naturalnego. Na ogół robi się je z białka serwatkowego czy z białka sojowego. Czyli trzeba to sprawdzić, czy faktycznie odżywka, którą wybieramy, ma właśnie ten rodzaj białka. Tylko wtedy będzie można stwierdzić, że faktycznie uda się dobrze skomponować taką dietę, by wszystkie potrzebne składniki się w niej na pewno znalazły w odpowiednich proporcjach. Tutaj więc te wszystkie wymagania są bardzo ważne i trzeba umieć im sprostać w najlepszym wypadku. Koniecznością jest na pewno dieta zbilansowana, dobrze ułożona, odpowiednio skomponowana. Na pewno więc trzeba umiejętnie ja skomponować i wiedzieć, w jaki sposób te składniki dobierać. Na pewno więc tutaj liczą się takie zadania, które pomogą dobrze taką dietę zbilansować. Na pewno umiejętności dobrego dobrania tych wszystkich składników jest ważna. Przede wszystkim dieta nie powinna być monotonna. Nie chodzi tylko o to, że taka może się szybko znudzić, po prostu nie będzie ona dostarczać faktycznie wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Tutaj więc z całą pewnością bardzo ważne jest, by zmieniać, różnicować dietę, by w niej znajdowały się takie składniki, które są potrzebne. Tutaj więc na pewno będzie to bardzo ważne i trzeba faktycznie umieć to wszystko dobrać. To są bardzo ważne zadanie, o których zawsze trzeba pamiętać, by dobrze można było się...

Czytaj

Na kłopoty z nadwagą

Posted by on Wrz 15, 2015 in Tłuszcze | Możliwość komentowania Na kłopoty z nadwagą została wyłączona

Na kłopoty z nadwagą

Tusza może być bardzo poważnym problemem, nie tylko jeśli chodzi o nasze zdrowie. Często bowiem dodatkowe kilogramy stanowią źródło niemałych kompleksów, które bezpośrednio odbijają się na komforcie życia. Lepiej zatem dołożyć wszelkich starań, aby jak najszybciej nasza waga osiągnęła pożądaną wartość, która nie byłaby zagrożeniem dla naszego zdrowia. Z pomocą ćwiczeń oraz zdecydowanych zmian w codziennym jadłospisie na pewno uda nam się zrealizować to zadanie. W razie potrzeby, możemy także zastosować wybrane suplementy diety, dzięki którym jeszcze szybciej zrzucimy zbędne kilogramy. W aptekach oraz sklepach z tego typu preparatami uda nam się znaleźć wiele interesujących propozycji, które wpiszą się w preferencje niejednego konsumenta. Jednymi z najsilniejszych suplementów na odchudzanie są spalacze tłuszczu, których działanie, jak sama nazwa wskazuje, jest nakierowana przede wszystkim na niszczenie tkanki tłuszczowej. Są one zalecane głównie tym osobom, którym zależy na szybkim pozbyciu się dodatkowych kilogramów w poszczególnych obszarach ciała. Warto nadmienić, że tkanka tłuszczowa ma tendencję do osiadania na brzuchu, stając się przyczyną nieestetycznego wyglądu. Spalacze błyskawicznie do niej docierają, wyraźnie ją zmniejszając. Oczywiście nawet tak silne produkty nie sprawdzą się w swoim zadaniu, jeśli jednocześnie nie zmienimy swojej diety oraz nie zdecydujemy się na regularne ćwiczenia. W przypadku tego rodzaju suplementów bardzo ważne jest bowiem, aby codziennie poświęcać nieco czasu na aktywność fizyczną. Tylko dzięki temu uda nam w odpowiedni sposób stymulować ciało do tego, aby zrzucić zbędne kilogramy. Do grona stosunkowo skutecznych suplementów diety należy zaliczyć środki skupiające się na pracy metabolizmu. Z ich pomocą można znacznie przyśpieszyć funkcjonowanie układu trawiennego, co okaże się niezbędne przy zrzucaniu zbędnych kilogramów. Przywołane specyfiki są dostępne w różnych formach, na przykład pod postacią ziołowych herbatek lub doustnych tabletek. Zazwyczaj można je dostać bez recepty, ponieważ nie są obciążeniem dla naszego organizmu. Dość popularne są także środki mające na celu zahamowanie apetytu, co w efekcie prowadzi do przyjmowania mniejszych porcji posiłków. Bardzo często ludzie otyli skarżą się na to, że nie potrafią poskromić potrzeby ciągłego jedzenia. Nic dziwnego, że tego typu suplementy cieszą się dość sporym zainteresowaniem. Oczywiście bardzo ważne jest, aby stosować je zgodnie z informacjami na opakowaniu – ta zasada dotyczy wszystkich rodzajów suplementów. W dzisiejszych czasach zrzucenie zbędnych kilogramów może okazać się banalnie prostym zadaniem, jeśli tylko sięgniemy po skuteczne suplementy diety. Poszczególne środki na odchudzanie są dostępne w niskich cenach, wpisując się w preferencje każdego potencjalnego konsumenta. Warto zwrócić uwagę na silne spalacze, które sprawdzą się w przypadku likwidacji tkanki tłuszczowej. Godne uwagi są także łagodniejsze specyfiki, na przykład w formie herbatek lub tabletek do...

Czytaj

Tłuszcze ważne dla organizmu

Posted by on Maj 14, 2014 in Tłuszcze | Możliwość komentowania Tłuszcze ważne dla organizmu została wyłączona

Większość osób, które dbają o szczupłą sylwetkę eliminuje ze swojej diety tłuszcze. Tymczasem okazuje się, że jest to postępowanie jak najbardziej błędne. Te substancje chemiczne są bowiem tak samo niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, jak białka, węglowodany czy witaminy. Przyjrzyjmy im się więc nieco bliżej. Czym są tłuszcze Mianem tłuszczy określa się grupę związków chemicznych, do których zalicza się kwasy tłuszczowe, estry glicerolu oraz lipidy. Wszystkie mają szereg wspólnych cech, do których zalicza się: brak zapachu; nierozpuszczalność w wodzie i substancjach polarnych; rozpuszczalność w cieczach niepolarnych. Z uwagi na pochodzenie tłuszcze dzieli się na: roślinne ? mające postać cieczy (wyjątkiem jest olej kokosowy oraz masło kakaowe); zwierzęce ? w postaci stałej (oprócz tranu, który jest cieczą). Funkcje tłuszczy Tłuszcze to substancje, które w organizmie pełnią szereg istotnych funkcji. Do tych najbardziej ważnych zalicza się funkcję: energetyczną; budulcową; magazynową; mającą na celu ochronę narządów wewnętrznych przed urazami i wstrząsami. Dodatkowo tłuszcze dostarczają cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin, które są w nich rozpuszczalne (A, K, E, D). Zapotrzebowanie organizmu na tłuszcze W żadnym wypadku nie należy eliminować ze swojej diety tłuszczy. Zdrowa, zbilansowana dieta powinna w około 25 ? 35% składać się właśnie z tłuszczy. Ważne jest również uwzględnianie właściwego stosunku tłuszczowych kwasów nienasyconych i nasyconych. Dokładna ilość tłuszczu, którą należy spożyć w ciągu dnia jest różna w zależności od płci, a także wielu. Najwięcej, bo aż do 120gram tłuszczu, powinni dostarczać sobie mężczyźni w wieku od 26 do 61 lat. Tłuszcze nasycone i nienasycone Z uwagi na korzyści wynikające dla organizmu tłuszcze dzielą się na: nasycone; nienasycone. Te pierwsze to przede wszystkim tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Wpływają one na lepsze wchłanianie takich witamin, jak A, D, E oraz K. Nie wolno jednak stosować ich w nadmiarze, gdyż przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu, a tym samym zwiększają ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Tłuszcze nienasycone obniżają poziom cholesterolu i tym samym sprawiają, że ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenie znacząco się zmniejsza. Źródłem tego rodzaju tłuszczy są ryby, gęsi, oliwa z oliwek oraz nasiona...

Czytaj