Węglowodany

Składniki odżywcze w diecie sportowca

Posted by on Lut 28, 2016 in Tłuszcze, Węglowodany | 0 comments

Składniki odżywcze w diecie sportowca

Zawsze dieta sportowca musi być dobrze ułożona, odpowiednio skomponowana. Tylko dzięki temu uda się faktycznie dobrze ją zbilansować i zapewnić sobie wiele możliwości do osiągania sukcesów w sporcie. Tutaj na pewno te możliwości są zróżnicowane. Trzeba więc dobrze tą dietę wybrać i zadać o to, by była ona faktycznie jak najlepiej skomponowana. Dieta, która spełnia zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Na pewno nie można tutaj zrezygnować z żadnego ważnego składnika diety. Muszą być w odpowiednich proporcjach białka, tłuszcze, węglowodany, cukry itd. Trzeba więc wiedzieć, jakie jest zapotrzebowanie organizmu. Inaczej można doprowadzić do tego, że organizm się osłabi i będzie faktycznie poważny problem z osiąganiem sukcesów. Szczególnie ważne jest białko. To ono buduje masę mięśniową, daje też siłę i wytrzymałość mięśniom, jak i umożliwia ich regenerację. Dlatego jest ono takie ważne i jest na nie zapotrzebowanie. Tutaj więc trzeba na pewno wiedzieć, w jaki sposób można tą dietę odpowiednio zbilansować, by to biało faktycznie było w tej diecie obecne w odpowiednich proporcjach. Tutaj na pewno takie składniki są bardzo ważne i trzeba wiedzieć, ile powinno być ich w diecie. Na powinno to zapotrzebowanie może być różne na różnych poziomach. Na pewno trzeba też pamiętać o tym, ze najlepiej przyswaja się jednak białko odzwierzęce. To właśnie z białkiem mają największy problem wegetarianie a szczególnie weganie. Tutaj dla nich jedynie alternatywą jest jedzenie roślin strączkowych. Koniecznie więc decydując się na taką dietę trzeba wiedzieć, czy faktycznie uda się nam sprostać temu zapotrzebowaniu na białko, czy faktycznie może być ono w tej diecie obecne i w jakich ilościach. Jakie jest zapotrzebowanie na białko, ile go powinno być, jakie są możliwości zapewnienia sobie takich ilości białka, jakie są potrzebne. Tutaj na pewno więc nie będzie łatwe sprostanie temu zadaniu, gdyż generalnie białko jest dość słabo przyswajane, z innych składników pokarmowych niż mięso, nabiał czy też rośliny strączkowe. Tutaj nie ma raczej innych alternatyw. Alternatywą mogą być co najwyżej odżywki sportowe, ale też tutaj najlepiej by było, gdyby były one zrobione z białka naturalnego. Na ogół robi się je z białka serwatkowego czy z białka sojowego. Czyli trzeba to sprawdzić, czy faktycznie odżywka, którą wybieramy, ma właśnie ten rodzaj białka. Tylko wtedy będzie można stwierdzić, że faktycznie uda się dobrze skomponować taką dietę, by wszystkie potrzebne składniki się w niej na pewno znalazły w odpowiednich proporcjach. Tutaj więc te wszystkie wymagania są bardzo ważne i trzeba umieć im sprostać w najlepszym wypadku. Koniecznością jest na pewno dieta zbilansowana, dobrze ułożona, odpowiednio skomponowana. Na pewno więc trzeba umiejętnie ja skomponować i wiedzieć, w jaki sposób te składniki dobierać. Na pewno więc tutaj liczą się takie zadania, które pomogą dobrze taką dietę zbilansować. Na pewno umiejętności dobrego dobrania tych wszystkich składników jest ważna. Przede wszystkim dieta nie powinna być monotonna. Nie chodzi tylko o to, że taka może się szybko znudzić, po prostu nie będzie ona dostarczać faktycznie wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Tutaj więc z całą pewnością bardzo ważne jest, by zmieniać, różnicować dietę, by w niej znajdowały się takie składniki, które są potrzebne. Tutaj więc na pewno będzie to bardzo ważne i trzeba faktycznie umieć to wszystko dobrać. To są bardzo ważne zadanie, o których zawsze trzeba pamiętać, by dobrze można było się...

Czytaj

Kilka słów o węglowodanach

Posted by on Maj 14, 2014 in Węglowodany | Możliwość komentowania Kilka słów o węglowodanach została wyłączona

Kilka słów o węglowodanach

Wśród substancji, które ważne są dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu znajdują się węglowodany. Mianem tym określa się związki chemiczne o charakterze organicznym, które budowane są przez atomy wodoru, węgla oraz tlenu. Oprócz tego wskazać w nich można grupy karboksylowe oraz karbonylowe. W niektórych węglowodanach znajdują się również mostki półacetalowe. Do węglowodanów zaliczamy cukry, cukrowce oraz sacharydy. Podział węglowodanów Jeśli pod uwagę weźmiemy żywienie człowieka, to węglowodany podzielić można na: przyswajalne; nieprzyswajalne. Do tej drugiej grupy zalicza się błonnik pokarmowy, który składa się z celulozy, pektyny oraz szeregu innych związków, które nie są trawione przez człowieka, ale wywierają niezwykle korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Najważniejsze funkcje węglowodanów Węglowodany pełnią szereg istotnych funkcji, który zaburzenie wpływa niekorzystnie na pracę całego organizmu. Do tych najważniejszych zalicza się funkcję: zapasową; energetyczną; budulcową; transportową. Niewiele osób pamięta o tym, że węglowodany zapobiegają powstawaniu skrzepów. Wszystko za sprawą zawartej w nich heparyny. Źródła Węglowodany znaleźć można w większości produktów spożywczych. Za ich najcenniejsze źródło uważa się jednak: produkty pełnoziarniste; rośliny okopowe; mleko i jego przetwory; warzywa i owoce; rośliny strączkowe; buraki cukrowe. Zapotrzebowanie organizmu Węglowodany muszą być obecne w naszej diecie, ale nie mogą stanowić jej podstawy. Przyjmuje się, że zdrowa i zbilansowana dieta powinna w około sześćdziesięciu procentach składać się właśnie z węglowodanów. Jeżeli dziennie dostarczamy sobie około trzech tysięcy kalorii, to tysiąc osiemset z nich powinno pochodzić właśnie z węglowodanów. Należy jednak pamiętać, że biały cukier, którym tak chętnie słodzimy herbatę i kawę, nie jest zdrowym źródłem tych składników pokarmowych. Uważać należy również na miód, który wprawdzie dostarcza węglowodanów i wielu cennych witamin, ale jest niezwykle...

Czytaj